Yerba Maté vs Matcha: De verschillen en overeenkomsten

Yerba Maté vs Matcha

Yerba Maté vs Matcha: De verschillen en overeenkomsten
De namen lijken op elkaar en daardoor worden deze twee nog weleens door elkaar gehaald. Naast dat de namen op elkaar lijken hebben komt de werking van de twee planten soms ook overeen. Toch verschillen de twee ook een hoop van elkaar. Het meest voor de hand liggende verschil is dat Maté uit Zuid-Amerika komt en Matcha uit Japan. In dit artikel gaan we dieper in op beide planten zodat jij deze voortaan met gemak uit elkaar kan houden. 

Yerba Mate
Als eerste is het belangrijk om te vermelden dat Maté geen thee is, het is een drank op zichzelf. Echter, in de volksmond gaat het wel door voor thee omdat het zoveel overeenkomsten heeft met het maakproces van thee. Mate wordt namelijk net als thee geoogst, gedroogd, gerijpt en versneden. Hierbij Hey-Maté bieden wij Braziliaanse maté aan. Ook wel Chimmaráo of erva maté genoemd. Deze Braziliaanse variant wordt na het drogen niet gerijpt, hierdoor behoudt het zijn groene kleur en kan het op Matcha thee lijken. Doordat onze maté wel nog wordt gerookt hebben wij een van de beste maté momenteel verkrijgbaar.

Maar wat betekent Yerba Maté eigenlijk en wat doet het? ‘Yerba’ is Spaans voor kruid en ‘Maté’ is de benaming voor de kop waaruit gedronken wordt. Over het algemeen wordt er gedronken uit een gedroogde kalebas, omdat duurzaamheid belangrijk is bij Hey-Maté verkopen wij alleen vaatwasserbestendige (aluminium) kalebassen.

Matcha thee
Matcha is ontdekt in de twaalfde eeuw in Japan. Het is een groen thee in poedervorm en wordt gemaakt van de theeplant Camelia sinensis. De ‘Tencha’ bladeren van deze plant worden gestoomd en fijngemalen tot een poeder. Net zoals bij Yerba Maté zit er een cultuur en geschiedenis achter het drinken van deze thee. Matcha zit vol met antioxidanten en krijgt de smaaknaam ‘Umami’ dat heerlijkheid of hartig betekent in combinatie met essentieel.

Inhoud van beide dranken
Yerba Maté en Matcha thee hebben meerdere overeenkomsten wat betreft hun voedingswaarde. Beide producten bevatten magnesium, zink, kalium, ijzer en cafeïne. Waar maté thiamine (vitamine B1) en vitamine B6 bevat, zit er in Matcha vitamine A en -C.

Kies ik nu voor Maté of voor Matcha?
Doordat de voedingsstoffen nagenoeg hetzelfde zijn snappen wij bij Hey-Maté dat het lastig kiezen is. Hopelijk kunnen de volgende verschillen de keuze makkelijker voor je maken.

De bereiding voor Yerba Maté vereist een kalebas, en een ‘bombilla’ ook wel het filterrietje. Je giet kokend of koud water (persoonlijke voorkeur), in de kalebas waar de Maté inzit en klaar is kees.

Om traditioneel Matcha te bereiden heb je een ‘chawan’ lees thee kom nodig, een bamboe garde dat ook wel een chasen genoemd wordt en een chashaku. Dit laatste is de bamboelepel waar je de Matcha mee in de kom schept. Matcha kan net zoals Yerba Maté zowel koud als warm gedronken worden.

Dan de prijs, mate is over het algemeen goedkoper dan Matcha. Dit hangt natuurlijk wel af van de kwaliteit van het product. Bij Hey-Maté vindt u maté van hoogwaardige kwaliteit dat is geproduceerd in de binnenlanden van Brazilië.

Slotsom
Een hoop informatie over twee prachtige traditionele producten. Waar Maté en Matcha voor u eerst veel op elkaar leken, hopen wij nu dat u beter het verschil weet. Twee verschillende werelddelen, verschillende bereiding en andere smaak maar die namen, die blijven op elkaar lijken. Wij hopen dat u nu een keuze kunt maken welke het beste bij u past. Wij weten het in ieder geval al!